NEXUS Museum.



Dear all, I was a participant in the international competition "Natural City". The goal was to design a natural sciences museum in the city of Berlin. The following is the briefing:


 Project Brief:

The building volume sits gently within the urban landscape and is articulated as an assembly of a various majestic geometries that were formed from the natural flow of the site. Together they form an intricate structural composition that is both solid and


 symbolic. Integrating an inner green court serves as an exceptional view from the inside as well as serving the purpose of a more sustainable design that will help lowering the heat gain levels in summer. Also, green roofs were integrated as part of the concrete structures, giving the feel of the structure's age and belonging to the site.
From the inside, a continuous exhibition space lines is the basis creating a new type of journey for visitors flowing along the project’s axis.

The museum’s roof defines an iconic silhouette that integrates gently within the cityscape around it. It is an intricate assembly of efficient long-spanning structural elements. The basic idea was to create a structure that blends with the urban fabric, not disturbing it, as the architecture of Berlin is considered strong and iconic, yet the buildings remain parts from a one single unit.
The key to a successful design is the capability of pursuing the design from several perspectives, considering all the elements surrounding the structure as a building belongs to the city as equally as it belongs to its original site. The mix between metal cladding and concrete gives the museum an identity, and provides the building with more visual elements and color tones. The cladding pattern has been specially selected to make the ground floor more unique and to make it stand out from the remaining parts of the buildings. It’s a much more exciting elements that gives the museum more value and richness.














Post a Comment